Vælg den rigtige varmepumpe

Det er vigtigt at have et ordentligt indeklima i sit hjem. Det betyder blandt andet, at der skal være varmt nok om vinteren. Og at der skal være tilpas køligt om sommeren. På den måde bliver det behageligt at opholde sig indendørs.

Man kan få varme om vinteren og kølig luft om sommeren med en varmepumpe. Den kan nemlig bruges til både at varme og at køle. Der findes dog flere typer af varmepumper, så det handler om at vælge den rigtige type. På den måde får man sine behov dækket bedst muligt. Og det er jo vigtigt. Ellers kommer man hurtigt til at fortryde sit køb.

Når man køber en varmepumpe, skal man først og fremmest se på, hvor den skal bruges. Er det et hus, der bruges til helårsbeboelse? Eller er det et fritidshus? I et fritidshus, vil kravene typisk være noget mindre. I et hus til helårsbeboelse skal man ikke gå på kompromis med varme. I et fritidshus vil man ofte nøjes med en luft til luft varmepumpe. Det vil sige, at den enten varmer luften i rummet op eller køler den ned. Den giver dog ikke varmt vand. En luft til luft varmepumpe er billig at anskaffe.

Varmepumper til helårsbeboelse

Når man skal vælge varmepumpe til helårsbeboelse, bør man enten vælge et jordvarmeanlæg eller et luft til vand varmeanlæg. Jordvarmeanlægget laver varmen i jorden om til varmt vand. Luft til vand anlægget laver varmen i luften om til varmt vand. Begge systemer kræver derfor, at man har enten radiatorer eller gulvvarme. Man kan selvfølgelig også have begge dele. Det giver en jævn varmefordeling. Varme stiger opad, og derfor er det rart at have varme i gulvet. Det gør, at hele rummet føles varmere. Og man får ikke så nemt kolde fødder.

Jordvarmeanlæg kræver, at man har en stor grund. Der skal bruges mellem 300 og 500 m2 ubebygget grund, som anlægget kan tage varmen fra. Det er derfor ikke alle, som har mulighed for dette type varmeanlæg. Men har man en stor grund, er det smart.

Spar penge ved at skifte til varmepumpe

Når du skifter til en varmepumpe, kan der være penge at spare. Ofte vil der faktisk være rigtig mange penge at spare. Det gælder særligt, hvis du køber et jordvarmeanlæg eller et luft til vand anlæg. Hvis du køber et luft til luft anlæg, vil du typisk ikke spare lige så mange penge. Penge er altid værd at tage med, når man skal finde ud af, hvilken varmepumpe man vil have. Det kan derfor være en god ide at regne på præcis, hvor meget man kan spare.

Inden du køber en varmepumpe, bør du altid tale med en montør eller en installatør. De kan rådgive dig i, hvilken varmepumpe der er den rigtige for dig. Det er også vigtigt at vide, at du skal have en autoriseret installatør eller montør til at sætte varmepumpen op. Det er ikke noget du selv må gøre. Du kan derfor ikke spare penge på den måde, og skal også huske de omkostninger, når du lægger budget.

 

Disclaimer

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *